Jídlo jako lék

Celiakie je stále v České republice nedostatečně diagnostikována, a to zejména u starších dětí, mladistvých a v neposlední řadě u dospělých, kde dosti často převládají mimostřevní příznaky.

Základem a jedinou léčbou celiakie je přísné a celoživotní dodržování bezlepkové diety. Pokud pacient dietu dodržuje, změny na sliznici vymizí a onemocnění se neprojevuje. Při nedodržování bezlepkové diety onemocnění propukne znovu. Zdravotní problémy se nemusí projevit hned, ale i tak dochází k poškození zdraví.

Nutnost vyloučení lepku z jídelníčku u celiaka vede často i ke změně životního stylu celé rodiny. Proto jsme pro vás připravili několik zajímavých receptů, které jistě ocení nejenom ti, kdo nemohou lepek.

Děkujeme za poskytnutí receptů Sdružení celiaků České republiky.

Krémová kedlubnová polévka

Ingredience:

  • 3 ks kedlubny
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 100 g másla
  • 1 dl smetana 33%
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1/2 citronu
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý kopr
  • čerstvá pažitka
  • bezlepková bageta
  • 4 ks vajec natvrdo

Postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno a vhoďte do hrnce k rozehřátému máslu. Po chvíli restování přihoďte oloupané a na kostičky nakrájené kedlubny a mrkev a opékejte asi 10 minut, až je zelenina pěkně opečená. Zeleninu osolte, přidejte lžičku cukru a zalejte asi 750 ml vody – čím méně vody dáte, tím bude polévka krémovější. Povařte do změknutí, poté tyčovým mixérem rozmixujte, přidejte najemno nasekanou pažitku a kopr, zjemněte smetanou a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Polévku podávejte s opečenou bagetkou nebo jiným pečivem, vařeným vajíčkem a ozdobenou jarními bylinkami.

Křupavé zeleninové placičky s česnekem a jarní cibulkou

Ingredience:

  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • 2 hrnky strouhané mrkve
  • 2 stroužky česneku, nadrcené
  • 2/3 hrnku bezlepkové mouky
  • 2 velká vejce, rozšlehaná
  • 1/3 hrnku nasekané jarní cibulky
  • olej na smažení
  • zakysaná smetana

Postup:

Nastrouhanou cuketu vložte do plátýnka a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Přendejte ji do větší mísy společně s mrkví, česnekem, bezlepkovou moukou, vejci, cibulkou, solí a pepřem. Vše pořádně promíchejte. Na rozpáleném oleji opékejte z obou stran dozlatova.

Mrkvový dort

Na korpus:

  • 4 vejce
  • 1,5 hrnku třtinového cukru
  • ¾ hrnku oleje
  • 2 hrnky bezlepkové mouky
  • 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička skořice
  • ½ hrnku nasekaných ořechů
  • 2,5 hrnku jemně nastrouhané mrkve

Náplň:

  • 250 gramů krémového sýra (typu Philadelphia)
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 100 gramů másla
  • lžička vanilkového extraktu
  • pár kapek citronové šťávy

Na ozdobu:

  • pravý mandlový marcipán
  • potravinářské barvivo

Postup:

Vyšleháme vejce s cukrem pomocí ručního šlehače (cca 2 minuty), do směsi vmícháme olej, přidáme prosátou mouku promíchanou se sodou, práškem do pečiva a skořicí, promícháme a nakonec přidáme ořechy a mrkev. Vlijeme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme na 180 °C 45–60 minut. Pro kontrolu vpíchneme špejli, vyjde-li suchá, dort je hotov. Změklé máslo vyšleháme s prosátým moučkovým cukrem, přidáme vanilkový extrakt a citronovou šťávu a postupně zašleháváme krémový sýr. Pokud je třeba, necháme chvíli tuhnout v lednici, poté prokrojíme korpus a potřeme krémem. Potáhneme marcipánem a uložíme do chladu. Z marcipánu si jednoduše můžeme zhotovit také marcipánové mrkvičky. Na 12–14 mrkviček potřebujeme cca 100 gramů marcipánu. Větší část obarvíme oranžovým potravinářským barvivem, vytvarujeme mrkvičku, k tomu přidáme na zeleno obarvenou nať vytvarovanou z marcipánu.

TIP pro děti trpící celiakií:

VZP přispívá až 6 000 Kč za rok dětem do 18 let a studentům do 26 let (se statusem nezaopatřené dítě) s diagnózou celiakie. Příspěvek je určen na nákup potravin s označením bezlepková nebo bez lepku (v období 1. 1. – 31. 12. 2018) nebo na platbu bezlepkových obědů ve školní jídelně. Více zde.

NAVÍC letos poprvé mohou děti s celiakií využít také ozdravný pobyt u moře organizovaný naší pojišťovnou pod názvem Mořský koník, pokud splňují ostatní indikační kritéria. Pobyty jsou pořádány od začátku června do poloviny září a pro děti je po celou dobu zajištěn vhodný stravovací režim. Více informací naleznete na www.morsky-konik.cz.

 

 

Mohlo by vás zajímat

zdrava_strava_

Jihočeský festival zdraví v Třeboni

V sobotu 22. září se na Masarykově náměstí v Třeboni uskuteční již sedmý ročník Jihočeského festivalu zdraví. Každý rok je festival věnován jinému tématu. Letos má podtitul „Hlava – Mozek – Rozum“.

běh

Rozhledny v pohybu za účasti VZP

Všeobecná zdravotní pojišťovna, jako partner akce, vás zve na seriál běhů Rozhledny v pohybu. Jedná se o 5 různých závodů v okolí rozhleden. Každý závod bude zahrnovat 3 dílčí běhy – kratší běh do vrchu s