S vitaminy opatrně - jejich nedostatek i nadbytek může mít vážné zdravotní následky
Vitaminy jsou látky, které spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. V lidském organismu mají vitaminy funkci katalyzátorů biochemických reakcí, podílí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Lidský organismus si je, až na některé výjimky, nedokáže sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy. Ne vždy ale platí, že více je lépe, a obzvláště u vitaminů je třeba mít se na pozoru!
Vitaminy dělíme na rozpustné ve vodě (vitaminy skupiny B a vitamin C) a rozpustné v tucích (vitaminy A, D, E, K), které se v organismu ukládají do zásoby. Pokud tyto vitaminy tělo nedokáže zpracovat, mohou vyvolat toxické reakce. Vitaminy rozpustné ve vodě toxické nejsou, ale mohou způsobit jiné problémy. Víte, že nadbytek vitaminu C v těle může vyprovokovat tvorbu ledvinových kamenů, průjem nebo kožní vyrážku?
Je třeba dávat pozor nejen na možné předávkování vitaminy, ale také v jakém věku který potřebujeme. Potřeba vitaminů, minerálních látek a stopových prvků se u různých věkových skupin liší. Například děti potřebují pro zdravý vývoj organismu či růst kostí a zubů zvýšený přísun vitaminu D a vápníku, fosforu a fluoru. Pro seniory je velmi důležitý příjem antioxidantů (vitaminů A, E, C, selenu a zinku), které jsou účinné v boji proti volným radikálům, respektive rakovinotvorným buňkám. Vyšší míra vápníku a vitaminu D je důležitá pro prevenci osteoporózy, draslík a železo pak proti anémii způsobené nedostatkem hodnotné stravy.
Jak jsou pro lidský organismus užitečné jednotlivé vitaminy a na co dávat pozor?
Vitamin A (retinol)
- zdrojem jsou rybí tuk, játra, mrkev, zelené a žluté listy, špenát, kapusta, petrželová nať, kedlubnová nať, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, vaječný žloutek, v menším množství mléko, tučné ryby, třešně
- je důležitý pro tvorbu zrakového pigmentu, jako antioxidant, pro růst kostí a tvorbu hormonů
- jeho nedostatek vede k šerosleposti, vysychání rohovky, poruchám růstu či vzniku skvrn na kůži
- při jeho nadbytku dochází k poruchám růstu kostí, průjmům a ledvinovým a žlučníkovým kolikám
Vitamin D (kalciferol)
- za normálních okolností se tvoří v kůži, a to působením slunečního záření
- je výchozí látkou pro syntézu hormonu ovlivňujícího metabolismus vápníku a fosforu
- jeho nedostatek vede k rachitidě (porucha růstu kostí) a dále k měknutí a lámání kostí
- při jeho nadbytku vznikají ledvinné konkrementy, dochází ke kalcifikaci ve svalech a stěnách cév
Vitamin E (tokoferol)
- je obsažen v oleji z pšeničných klíčků, másle, mléce, burských oříšcích, sóji, salátu a mase savců
- slouží jako důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály
- nedostatek vede k poruchám metabolismu, zhoršení permeability cév, poruchám plodnosti či nekróze jater
- jeho nadbytek zhoršuje vstřebávání vitaminu K
Vitamin K
- je přítomen především v listové zelenině
- je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve, dále v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny
- jeho nedostatek vede k poruchám krevní srážlivosti, u kojenců může vést k životu ohrožujícímu krvácení a dále souvisí s řídnutím kostí (osteoporózou) u žen po menopauze
- jeho nadbytek nezpůsobuje zásadní zdravotní problémy
Vitamin C (kyselina askorbová)
- je obsažen především v citrusovém ovoci, bobulovitých plodech, zelené zelenině, bramborách či paprice, velmi bohatý na něj je šípek, rakytník, dále např. brambory nebo rajčata, papája, brokolice, černý rybíz, jahody, květák, špenát, kiwi, brusinky
- je potřebný pro metabolismus aminokyselin, tkáňové dýchání, podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek, podporuje růst a podílí se také na antioxidační obraně buňky
- jeho nedostatek se projevuje menší pevností cévní stěny, zvýšenou krvácivostí, sníženou pevností vazivového aparátu zubu a s tím spojeným vikláním a vypadáváním zubů, nedostatečnou odolností proti infekcím, zvýšenou únavou či žaludečními problémy
- jeho nadbytek vede k podráždění žaludku a zažívacího traktu
- alarmující je, že vykouřením 1 cigarety se zničí 25–150 mg vitaminu C (doporučená denní dávka je 60 mg)
Vitaminy skupiny B
- hlavním zdrojem vitaminů skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12) jsou kvasnice, maso, sýry, celozrnné obiloviny, luštěniny a ořechy
- jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu
- nedostatek vitaminu B1 způsobuje nemoc Beri-beri
- nedostatek vitaminu B2 má za následek zánět kůže, záněty dutiny ústní a jazyka, ústních koutků, zástavu růstu, řezavé bolesti pod víčky, slzení a vyšší citlivost na světlo