Jak jíst stále čerstvé potraviny a skončit s plýtváním? Skladujte zdravě
To, že bychom měli jíst zdravě, víme všichni. Ovšem správným skladováním potravin se už zabývá málokdo. Přesto má právě způsob skladování velmi významný vliv na to, co svému tělu nakonec dáváme. Klíč ke zdravému stravování může být nečekaně jednoduchý.
Jak potraviny stárnou?
Nezabalené pečivo velmi rychle tvrdne, maso se mimo lednici zkazí a rozkrojené jablko začne hnědnout. To jsou skutečnosti, které důvěrně známe. Uvnitř potravin neustále probíhají procesy a ne vždy jsou vidět. Důkazem jsou třeba zavařeniny, u kterých si mnozí myslí, že plíseň obsahují až v okamžiku, kdy je vidět. Ve skutečnosti už je to ale poslední příznak. Ve chvíli, kdy plíseň vidíte, už ji nestačí jen seškrábnout, její stopy jsou v celém obsahu skleničky. Suché potraviny zase často napadají plísně nebo škůdci, vyplatí se je proto skladovat v dobře uzavřených nádobách mimo denní světlo se stabilní teplotou.
Vzduch – největší nepřítel
Nejvíce faktorů, které ohrožují kvalitu vašeho zdraví a potravin, se šíří vzduchem. Ať už chcete zabránit oxidaci, šíření plísní nebo třeba napadení moly, musíte potraviny chránit. Nejúčinnější ochranou je skladování pomocí vakua. Díky odsátí vzduchu zabezpečíte suroviny před vnějšími vlivy. Není náhoda, že řada potravin v obchodě (sýry, uzeniny, maso) se prodává zavakuovaná. Vakuováním potravin dosáhnete stoprocentního výsledku a nemusíte se obávat, že budete zbytečně vyhazovat jídlo nebo konzumovat nekvalitní potraviny. I přes vyšší vstupní investici, ušetříte ročně stovky až tisíce korun.
Proč a co všechno vakuovat?
Pokud přemýšlíte, k čemu by vám vlastně taková vakuovačka doma byla, tak vás čeká překvapení. Vakuovat totiž můžete úplně všechno. Mezi nejoblíbenější patří vakuování masa, sýrů a uzenin, ale tím to zdaleka nekončí. Můžete vakuovat i čerstvé ovoce (jahody, borůvky, maliny), bylinky, zeleninu, oříšky, ale třeba i pečivo. Vakuováním potravin uchováte maximum živin až čtyřnásobně déle, než je tomu u běžného skladování. Skvělou zprávou je i to, že vakuováním se významně zpomaluje tvorba histaminu, což určitě ocení osoby s histaminovou intolerancí.
Příprava je důležitá
Takzvané „krabičkování“ jídla na několik dní dopředu je nejlepším způsobem, jak šetřit čas i peníze a zároveň mít neustále přehled o tom, co svému tělu dopřáváte. Při vakuování o to nepřijdete. Naopak – díky vakuovým dózám vám jídlo vydrží čtyřikrát déle a ani po několika dnech se nemusíte bát, že by se zkazilo. Nejlepší volbou pro vaši domácnost jsou systémy na vakuování značky STATUS. Tento slovinský výrobce se věnuje vakuování od A až do Z. Jeho specialitou jsou dózy z odolného tritanu, který se jinak používá v letectví. Materiál je podobný běžnému plastu, ale vydrží mnohonásobně déle, neabsorbuje pachy ani barvy a je extrémně odolný proti pádu. Vakuové dózy si můžete koupit buď samostatně nebo v celých setech i s vakuovací pumpou. Vhodnější je rovnou si pořídit celý set, protože jakmile vakuování propadnete, už nebudete chtít přestat.
Členové Klubu pevného zdraví VZP si nyní mohou zakoupit sety STATUS vakuových dóz s 15% slevou.
Autor článku: Společnost STATUS